Micromanagementul determina cei mai buni angajati sa demisioneze

Micromanagementul determina oamenii sa pleceIncrederea este baza fiecarei relatii functionale, fie personala sau profesionala, iar pierderea ei se recupereaza foarte greu. Un manager care isi controleaza subalternii la orice miscare si semnaleaza orice mica abatere, dar niciodata efortul si performanta nu va putea oferi niciodata increderea de care oamenii au nevoie ca sa colaboreze pentru un tel comun.

Micromanagerii sunt toxici pentru business si pentru angajati. Ei incearca sa detina controlul, sufoca oportunitatea si inovatia si incurajeaza performanta slaba. Adesea, organizatiile par sa prefere astfel de oameni care par eficienti si pot produce rezultate pe termen scurt. Insa, pe termen mediu si lung, dauneaza mult mai mult decat beneficiile aduse initial.

10 semne ale micromanagementului

Jobul unui manager este sa ofere ghidare si suport. Site-ul Leadership Thougths enumera caracteristicile unui micromanager – acesta:
 
  • Nu deleaga;
  • Intervine in munca pentru care altii sunt responsabili;
  • Priveste detaliile in detrimentul imaginii de ansamblu;
  • Ii descurajeaza pe altii sa ia decizii;
  • Se implica in munca altora fara sa ii consulte;
  • Monitorizeaza aspectele cele mai putin importante si asteapta rapoarte asupra actiunilor insignifiante;
  • Ignora experienta si know-how-ul colegilor;
  • Pierde implicarea si loialitatea oamenilor;
  • Se concentreaza asupra unor prioritati gresite;
  • Are o echipa demotivata. 

5 efecte daunatoare ale micromanagementului

Scade productivitatea

Atunci cand un manager se uita constant peste umarul angajatilor poate genera o groaza de suspiciuni pentru a conduce, in final, la angajati dependenti. In plus, astfel de manageri cheltuiesc mult timp oferind indicatii si intervenind in fluxul de activitate al angajatilor, ceea ce va scadea drastic timpul de raspuns si eficienta.

Reduce creativitatea

Daca angajatii simt ca ideile lor sunt invalide sau traiesc cu o teama permanenta de a fi criticati, inovatia si creativitatea vor atinge cote de avarii. In culturile in care asumarea riscurilor este blamata, angajatii nu vor indrazni sa preia initiativa. De ce sa gandesti in afara cutiei daca seful tau nu va face decat sa iti distruga ideile si sa iti spuna sa faci ca el?

Scade motivatia

Angajatii cauta sentimentul autonomiei. Daca nu vor putea lua decizii deloc fara implicarea directa a managerului se vor simti sufocati. O persoana care este facuta sa se simta constant ca nu poate face nimic bine va incerca din rasputeri o perioada, dar se va opri intr-un final. Efectul va fi evident un nivel scazut de motivatie si implicare.

Genereaza o fluctuatie mare de personal

Multi oameni nu tolereaza bine micromanagementul. Cand angajatii talentati/specialistii sunt supusi unui sef care abordeaza un stil micromanagerial, fac adesea un singur lucru: demisioneaza. Nimanui nu ii place sa vina la munca si sa se simta ca intr-o inchisoare unde totul este monitorizat.

Elimina increderea

Micromanagementul duce inevitabil la pierderea increderii. Demotiveaza si demoralizeaza angajatii. Echipa nu mai priveste seful ca pe un manager, ci ca pe un opresor al carui singur job este sa faca zile fripte angajatilor.

Micromanagementul creeaza medii de lucru toxice si incurajeaza mediocritatea. Daca iti doresti performanta selecteaza oamenii potriviti, ofera-le uneltele, suportul si training-urile necesare si, mai ales, spatiu sa isi faca jobul.
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.