Ce tipuri de interviuri poti organiza ca angajator

Obiectivul principal al organizarii interviurilor de angajare este acela de afla daca un candidat este sau nu potrivit pentru un job scos la concurs. Astfel, prin intermediul interviurilor, angajatorul si candidatul se cunosc reciproc si afla daca au puncte comune, daca experienta celui din urma este relevanta pentru postul pentru care candideaza sau daca exista o potrivire intre cultura organizationala si ceea ce intervievatul isi doreste de la un nou job. Asadar, indiferent de pozitia scoasa la concurs, orice angajator trebuie sa organizeze o astfel de intalnire pentru a-si cunoaste candidatii.

In general, majoritatea interviurilor contine o serie de intrebari standard, pe care orice candidat se asteapta sa le auda. Este vorba despre intrebarile legate de motivatia candidatului pentru a lucra in cadrul companiei angajatoare, cele despre experienta acumulata pana la momentul interviului, precum si cele despre motivul pentru care intervievatul isi doreste sa isi schimbe jobul. Acestora li se pot adauga si intrebari legate de punctele slabe si punctele forte ale candidatului sau solicitarea de a descrie niste situatii dificile pe care acesta a fost nevoit sa le gestioneze la joburile anterioare.

Interviul telefonic si videoconferinta

Totusi, este bine sa stim sa diferentiem intre mai multe tipuri de interviuri pe care le putem organiza si sa stim sa il alegem pe cel potrivit, in functie de pozitia scoasa la concurs si de abilitatile pe care le cautam la candidati. In prima instanta, avem interviul telefonic, care este cea mai comuna metoda folosita de angajatori si recrutori si care are, de cele mai multe ori, rolul unui screening initial. Atunci cand este identificat un candidat cu un profil interesant, fie ca acesta a aplicat pentru o pozitie sau a fost gasit in urma cautarilor echipei de recrutare, cel mai practic si mai usor este sa fie organizat un prim interviu prin telefon.

Si pentru ca tot am inceput prin a vorbi despre interviurile care nu presupun interactiunea directa, fata in fata, dintre angajator si candidat, trebuie sa amintim ca dezvoltarea noilor tehnologii permite organizarea cu usurinta a videoconferintelor. Astfel, in cazul in care se doreste extinderea recrutarii si in alte tari, se pot stabili interviuri prin Skype sau prin intermediul altor softuri de videoconferinta. Totodata, acest tip de interviu este si o solutie la indemana managerilor sau organizatiilor care, dintr-un motiv sau altul, doresc sa economiseasca timp si sa accelereze procesul de recrutare.

Interviul de grup sau o invitatie la masa

Un alt tip de interviu la care anumite companii recurg atunci cand timpul este limitat este interviul de grup. In acest caz, este recomandat ca la interviu sa participe o persoana din cadrul departamentului de recrutare, seful de echipa al viitorului angajat, precum si cineva din echipa de management. Un alt scop al interviurilor de grup este acela de a vedea cum reactioneaza candidatul atunci cand trebuie sa intretina o discutie cu mai mult de un interlocutor. De obicei, interviurile de grup se organizeaza si in cazul pozitiilor care presupun interactiune cu publicul, pentru a afla daca persoana intervievata isi poate stapani emotiile in situatii in care trebuie sa vorbeasca unui numar mai mare de oameni.

Un alt tip de interviu prin care se pot testa abilitatile sociale ale candidatilor este interviul sustinut in cadrul unei mese luate in oras, la un local. Fie ca este vorba despre pranz sau cina, la un astfel de interviu pot participa trei persoane din partea companiei angajatoare, care il pot invita pe candidat sa ia masa impreuna. Astfel, candidatul are ocazia sa vorbeasca despre experienta care il recomanda pentru ocuparea pozitiei scoase la concurs intr-un cadru mai relaxat, iar reprezentantii organizatiei au sansa sa afle mai multe despre intervievat si despre felul in care acesta se comporta in societate, lucru extrem de important pentru joburi care implica astfel de interactiuni.

In concluzie, tipul de interviu ales depinde de ceea ce recrutorii au nevoie sa afle despre candidati, de abilitatile necesare pentru ocuparea jobului scos la concurs, precum si de timpul si de resursele de care dispune compania angajatoare. In cele din urma, scopul interviurilor este acela de a gasi candidatul cel mai abilitat pentru a ocupa pozitia pentru care se recruteaza.

ECHIPA BIA HR
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.