In 2024 au fost adoptate modificari importante in Legea 448, privind protectia și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar Ordinul 28/11/2025, publicat in Monitiorul Oficial 68/28.01.2025, reglementeaza modul in care se pun in aplicare noile obligatii ale angajatorului cu privire la angajarea persoanelor de dizabilitati.
Pana in decembrie 2024, in situatia in care aveai o echipa de cel putin 50 de oameni si nu angajai persoane cu handicap, puteai recurge automat la plata contributiei lunare la fondul de handicap. Incepand cu 2025, trebuie insa sa demonstrezi concret ca ai incercat sa recrutezi persoane cu dizabilitati.
Noile obligatii, introduse prin Ordinul 127/2024, se adreseaza angajatorilor care au cel putin 50 de angajati definiti conform Art. 78 din Legea 448/2006 si Art. 2 din Ordinul 1001/2022.
Pentru a evita sanctiunile legale si a asigura conformitatea, afla care sunt principalele modificari aduse legii 448, privind angajarea persoanelor cu handicap, cum se calculeaza necesarul de angajare si care sunt obligatiile pentru angajatori in ceea ce priveste recrutarea si raportarea posturilor pentru persoanele cu dizabilitati.
Ce variante ai avut pana in 2024, privind angajarea persoanelor cu dizabilitati
Potrivit articolului 78 alin. (2) din legea 448, obligatia de a angaja persoane cu handicap in proportie de cel putin 4% din numarul total de angajati revine autoritatilor si institutiilor publice, persoanelor juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de salariati.
Daca nu angajai persoane cu handicap, desi erai obligat, in 2024 aveai doua variante:
- Plata unei sume lunare catre bugetul de stat, echivalenta cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca neocupate de persoane cu dizabilitati sau
- Plata lunara a cel putin 50% din salariul minim brut pe tara catre bugetul de stat, iar diferenta trebuie utilizata pentru achizitionarea de produse si/sau servicii realizate de unitati protejate care angajeaza persoane cu handicap.
Majoritatea angajatorilor au preferat sa plateasca suma aferenta catre bugetul de stat si putini au angajat persoane cu handicap.
Modificari in Legea 448/2006 pentru angajatorii cu cel putin 50 de angajati
Din ianuarie 2025, prevederile s-au schimbat. Legea 448 s-a modificat, prin Ordinul 127/2024, care se adreseaza angajatorilor care au cel putin 50 de angajati definiti conform Art. 78 din Legea 448/2006 si Art. 2 din Ordinul 1001/2022. În plus, pe 28 ianuarie 2025, a fost publicat Ordinul 28/11/2025, care reglementeaza modul in care se pun in aplicare noile obligatii ale angajatorului cu privire la angajarea persoanelor de dizabilitati.
OUG 127/2024 mentioneaza: La articolul 78 din Legea 448/2006, dupa alineatul (21) se introduc trei noi alineate, alin. (22)-(24), cu urmatorul cuprins:
(22) Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.
(23) Pentru indeplinirea obligatiei de la alin. (22), entitatile vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati. Cererea de la alin. (22) va cuprinde descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
(24) Entitatile prevazute la alin. (2) au obligatia sa transmita anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.”
Cum calculezi cate persoane cu handicap sa angajezi
Legea obliga companiile cu cel putin 50 de lucratori sa angajeze persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din totalul salariatilor. In acest caz este foarte important sa intelegi cum se calculeaza media salariatilor intr-o luna de referinta si sa respecti formularea exacta folosita in lege, aceea de a angaja cel putin 4%, acordand mare atentie aproximarilor.
Cum se calculeaza necesarul de angajare conform instructiunilor din 13 octombrie 2022 pentru aplicarea art. 78 alin. (2) și (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
- Se ia in considerare media zilnica a angajatilor din luna de referinta.
- Salariatii part-time se includ in numarul total de angajati proportional cu timpul lucrat;
- Se exclud din calcul salariatii in concediu fara plata, in greva sau detasati in strainatate.
- Pentru zilele nelucratoare (repaus saptamanal, sarbatori legale), se ia in calcul acelasi numar de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia celor care si-au incetat contractul exact in acea zi;
- Daca, la final, media zilnica a salariatilor este de 50 sau mai mare, entitatea vizata are obligatiile de la art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 (inclusiv angajarea persoanelor cu handicap sau plata contributiei).
- Rotunjirea se face in sus pentru a respecta procentul minim de 4%.
Ce se intampla pana in 2024 in situatia in care ai 50 de angajati, dar nu poti crea, elibera sau suplimenta posturi pentru persoane cu handicap?
In acest caz inseamna ca nu poti indeplini cota de 4% prin angajare, asa ca vei plati contributia lunara catre bugetul de stat sau poti achizitiona (bunuri sau servicii de la unitati protejate) partial din suma datorata (conform instructiunilor din 2022).
Ce se intampla din 2025, daca depasesti pragul de 50 de angajati si ai posturi vacante
Obligatii suplimentare pentru angajatori (din 2025)
Incepand cu luna Ianuarie 2025, prin cele 2 ordine, Ordinul 127/2024 și Ordinul 28/11/2025, au fost introduse obligatiile de mai jos:
1. Raportare anuala privind functiile ocupate de persoane cu dizabilitati in anul precedent si inventarul competentelor cerute la angajare (ce conditii de studii, calificari, abilitati etc. s-au solicitat).
- Pentru aceasta raportare se completeaza Anexa 2 din Ordinul nr. 28/11/2025: Deadline – 31 ianuarie 2025 pentru anul anterior
- Anexa 2 se depune la ANPDPD si AJOFM (sau cele de sector) fie in format hartie, fie electronic prin email;
2. Solicitarea sprijinului a minim 3 ONG-urilor in vederea angajarii de persoane cu dizabilitati (ori de cate ori apar posturi vacante) in termen de 10 zile de la indeplinirea conditiei privind numarul de angajati (se completeaza Anexa 1 din Ordinul nr. 28/11/2025):
- Angajatorii vor solicita sprijinul a minim 3 ONG-uri care au in statut oferirea de servicii pentru persoanele cu dizabilitati in raza teritoriala a sediului (vor transmite Anexa 1 catre aceste ONG-uri);
- In vederea identificarii ONG-urilor, se va consulta Registrul National al ONG-urilor, https://www.just.ro/registrul-national-ong/ (atentie sa nu fie radiate, in lichidare sau dizolvare);
- De fiecare data cand se solicita sprijinul ONG-urilor, aceste cereri (Anexa 1) impreuna cu dovada transmiterii cererii se comunica ANPDPD si AJOFM (sau cele de sector).
Adresele de email ale celor 2 institutii sunt:
- pentru ANPDPD – registratura@anpd.gov.ro
- pentru somaj – Bucuresti : agentiile de sector, respectiv agentiile judetene pentru angajatorii care au sediul in alte judete.
Cauti suport pentru a intelege si implementa noile prevederi in echipa ta? Scrie-ne la biaoffice@bia.ro sau contactează-ne la 0372.132.431 / 021.319.35.82