Noi masuri sociale in 2024. Afla beneficiile pentru angajati si persoanele cu dizabilitati – Newsletter legislativ

legiislativ

In luna noiembrie 2024 au aparut modificari legislative in domeniul social, referitoare la baza de calcul a concediilor medicale. De asemenea sunt vesti bune pentru persoanele cu dizabilitati, vor avea noi beneficii financiare, dar si mai multe oportunitati de a se angaja, prin impunerea unor obligatii pentru angajatori. Afla in detaliu ce schimbari aduc noile prevederi legale si cum vor impacta veniturile tale sau ale colegilor!

 

Noi Beneficii pentru Angajati in Caz de Accident de Munca si Boli Profesionale – Ce prevede Ordonanta 127/2024

Ordonanta de urgenta nr. 127/2024 publicata in Monitorul Oficial nr. 1124 din data de 11.11.2024 privind unele masuri in domeniul social face urmatoarele precizari:

Comentariu: prezenta ordonanta de urgenta aduce o serie de modificari si completari  unor acte normative, cum ar fi:

  • Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale – in acest sens mentionam ca articolul 19 din lege se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se determina ca medie a veniturilor brute din salarii sau asimilate salariilor definite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate lunar de catre asigurat la angajator, in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical, fara a lua in calcul veniturile obtinute si la alti angajatori.”.

Totodata, se introduce articolul 361, cu urmatorul cuprins: ”(1) Asiguratii sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale inregistrati cu accident de munca, care au suferit arsuri de gradul IIB -III localizate pe fata, scalp, maini, picioare, organe genitale, perineu, articulatii mari si/sau arsuri de gradul III cu alte localizari, dar care afecteaza cel putin 10% din suprafata corporala, beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca in cuantum de 100%. Din media veniturilor din salarii sau asimilate salariilor.” Un aspect important de retinut este ca in cazul acestor asigurati, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

  • Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale – lit. e) a articolului 13 din Lege se modifica si va avea urmatorul continut: „ e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia de a le plati pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, potrivit art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Precizam ca modificarile actuale statueaza ca cererile pentru stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa si/sau in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa si vor fi solutionate potrivit prevederilor legale in vigoare la momentul depunerii acestora.

 

Drepturi Sporite pentru Persoanele cu Handicap

  • Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – Se introduc doua notiuni noi, respectiv:

1)Indemnizatie de solidaritate – prestatie sociala acordata persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav si handicap accentuat.

2)Punct de sprijin – prestatie sociala acordata pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat.

Incepand cu 1 ianuarie 2025, persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat – care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, ale caror drepturi au fost stabilite in baza certificatului de persoana cu deficienta vizuala grava, respectiv persoana cu handicap grav sau handicap accentuat pentru care cuantumul pensiei s-a mentinut in urma recalcularii prevazute de legislatia pensiilor in vigoare, fata de cuantumul pensiei aflat in plata la data de 31 august 2024 – vor beneficia de o indemnizatie de solidaritate determinata prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de varsta aflat in plata sau cuvenit conform legislatiei anterioare datei de 31 august 2024.

Totodata, este prevazut ca persoanele cu handicap vizual grav, cu handicap grav si handicap accentuat care solicita pensie pentru limita de varsta (in conditiile prevazute de art. 581 alin. 7 din Lege) beneficiaza de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditiile de handicap vizual grav si handicap grav, respectiv de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap accentuat. Valoarea punctului de sprijin anterior mentionata reprezinta 0.125 din indicatorul social de referinta (ISR).

 

Noi Reguli pentru Companiile cu peste 50 de Angajati

Totodata, prezentul act normativ stabileste ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, trebuie sa solicite sprijinul unor organizatii nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.

Pentru indeplinirea acestei obligatii, entitatile vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentiei National pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale mentionate anterior, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati. Cererea trebuie sa cuprinda descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.

In final precizam ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia sa transmita anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.

Modificarile aduse de prezenta ordonanta la Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se aplica incepand cu luna ianuarie 2025.

 

Citește și: 

 

Care este valoarea salariului mediu brut în 2024 – Newsletter Legislativ

Salariul minim pe economie se mărește. Află cu ce sumă în Newsletter-ul legislativ BIA HCS – 11.06.2024

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.