In contextul unei piete a muncii care ofera joburi cu grad ridicat de responsabilitate si in contextul unei societati in care tot mai multi indivizi pun cariera pe un plan primar, a aparut conceptul de echilibru intre munca si viata personala. Acest lucru ridica problema prioritizarii corecte intre doua aspecte de viata foarte importante.
Astfel, avem pe de-o parte cariera si dorinta de ascensiune profesionala, iar pe de alta parte avem viata personala, familia, prietenii si timpul liber. Intrebarea care se pune este urmatoarea: cum se ajunge la un echilibru intre cele doua?
Dorinta din ce in ce mai frecventa a oamenilor de a pune intr-o balanta corecta cele doua aspecte a dus la nevoia angajatorilor de a concepe politici care sa le ofere angajatilor posibilitatea de a atinge echilibrul atat de necesar dintre munca si viata personala. Desigur, angajatorul nu este direct responsabil de asigurarea acestui echilibru, insa poate sa-l incurajeze, printr-un pachet echitabil de beneficii si printr-un regulament de ordine interioara clar si corect.
Programul de munca flexibil
Un risc la care se pot expune angajatorii care includ intr-un job description formularea “program de munca flexibil” este ca angajatii sau candidatii sa inteleaga ca au dreptul sa vina si sa plece cand doresc. In realitate, politica unui program de munca flexibil ar trebui sa includa posibilitatea de a lucra in ture, atunci cand este posibil, astfel incat angajatul sa-si poata face timp pentru a gestiona nevoile personale.
Evident, nu orice domeniu de activitate poate permite o astfel de politica, iar atunci cand este nevoie de munca permanenta in echipa, nu este echitabil pentru ceilalti colegi ca unul membrii echipei sa lucreze de acasa sau intr-un alt interval orar, ingreunand comunicarea si colaborarea.
Zilele de concediu platite
Orice angajat are dreptul la un numar legal de zile de concediu platite pe an. Cei mai multi oameni si le programeaza pentru anul in curs si se bucura de ele. Exista si companii in care angajatilor li se ofera posibilitatea de a-si lasa zilele de concediu pentru anul urmator, de a le dona altor colegi sau de a fi platiti suplimentar pentru a renunta la ele si pentru a le lucra.
Astfel de practici ar trebui sa fie permise de angajator doar intr-o anumite limita, pentru a evita surmenarea angajatilor dispusi sa renunte la toate zilele de concediu acordate legal, ceea ce ar duce oricum la o productivitate scazuta.
Solicitarea angajatului in timpul liber
Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii, a aparut si posibilitatea de a fi conectat permanent la ceea ce se intampla la locul de munca. Telefonul de serviciu sau smartphone-urile cu acces la mailul de serviciu sunt metode prin care companiile isi pot tine angajatii conectati in mod constant la ceea ce se intampla la locul de munca.
Acest lucru este de inteles, in contextul in care exista domenii de activitate sau joburi ce necesita un grad mai mare de implicare. Totusi, daca un angajat este in concediu, ar fi bine sa isi seteze un mesaj de out of the office si sa nu fie deranjat decat daca este absolut necesar si daca este vorba de o urgenta.
Nu in ultimul rand, angajatul trebuie sa aiba posibilitatea sa ceara concediu fara plata pentr a-si putea rezolva probleme personale ce nu pot fi amanate sau necesita o implicare activa, cum ar fi cele legate de finalizarea studiilor sau de imbolnavirea unui apropiat.
ECHIPA BIA HR