Deficitul de talente: Unde se ascund oamenii de care avem nevoie

Potrivit celor mai recente studii in materie de resurse umane, numarul persoanelor care detin calitatile cele mai cautate de angajatori a scazut in ultimul deceniu, in vreme ce numarul oamenilor cu abilitati irelevante pentru ocuparea unor locuri de munca a crescut semnificativ. Din pacate, aceasta tendinta se manifesta atat la nivel global, cat si in Romania.

Faptul ca acest lucru este o realitate cu care oamenii de resurse umane se confrunta tot mai des poate fi dovedit si la o simpla utilizare a celui mai popular motor de cautare. Astfel, daca vrem sa facem un mic experiment, putem face o cautare legata de deficitul de talente pe Google, in limba engleza, si vom vedea ca aceasta asociere de termeni returneaza milioane de rezultate. Iata, deci, dovada ca lipsa fortei calificate de munca este o realitate globala.

Paradox: Lipsa locurilor de munca versus lipsa de personal calificat

Totusi, inevitabil, ne vom pune urmatoarea intrebare: Cum este posibil ca intr-o lume in care milioane de oameni nu au locuri de munca, angajatorii sa se planga ca nu gasesc candidatii potriviti pentru a ocupa anumite pozitii? Cum este posibil ca in tari cu somaj ridicat si cu un nivel scazut al populatiei care lucreaza oamenii de resurse umane sa raporteze o dificultate majora in gasirea angajatilor calificati?

Ei bine, desi pare greu de crezut, angajatorii din toata lumea chiar se confrunta cu problema deficitului de talente. Potrivit studiilor de care aminteam inca din debutul acestui articol, schimbarile demografice care au loc la nivel global influenteaza acest lucru. Pe de-o parte, populatia activa este in scadere la nivel mondial, iar pe de alta parte, tehnologiile avanseaza extrem de rapid, ceea ce face ca nevoile angajatorilor in materie de recrutare sa fie din ce in ce mai complexe, iar calificarile candidatilor sa fie din ce in ce mai greu de gasit.

De ce nu gasim oamenii potriviti si ce ramane de facut

Printre cele mai frecvente cauze ale dificultatilor intampinate de angajatori in gasirea personalului potrivit pentru ocuparea anumitor posturi se regasesc numarul insuficient sau chiar inexistent al candidatilor sau lipsa competentelor profesionale specifice pozitiei scoase la concurs. Totodata, alte cauze ar mai fi lipsa de experienta a candidatilor, lipsa abilitatilor interpersonale si de relationare, la care se adauga si asteptarile salariale prea mari ale acestora.

Ceea ce ar putea face angajatorii sau oamenii de resurse umane pentru a combate deficitul de talente este sa adopte metode de cautare si recrutare mai putin utilizate si sa identifice oamenii potriviti acolo unde nu s-ar astepta sa o faca. Redefinirea criteriilor de selectie, elaborarea unor noi practici de recrutare sau adoptarea unei atitudini mai flexibile, prin largirea ariei de cautare a candidatilor si in randul altor categorii sociale (tineri, pensionari) ar putea fi de mare ajutor.

De asemenea, atunci cand atragerea de personal este o problema, angajatorii ar trebui sa ia in calcul largirea pachetului de beneficii oferite, precum si cresterea avantajelor salariale. Totodata, atragerea persoanelor cu potential de a invata si de a deprinde abilitatile necesare pentru ocuparea unei anumite pozitii poate fi o strategie avantajoasa, precum si oferirea de traininguri si programe de dezvoltare pentru angajatii deja existenti.

Dincolo de toate acestea, companiile ar trebui sa se preocupe mai mult de cresterea brandului de angajator si sa scoata in evidenta valoarea beneficiilor oferite angajatilor lor.

ECHIPA BIA HR
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.