Lipsa de motivatie a angajatilor: Care sunt cauzele ei si cum oprim acest fenomen

Orice angajator ar trebui sa fie preocupat de bunastarea si de gradul de motivare al angajatilor sai. O echipa de oameni da randament maxim doar atunci membrii sai sunt implicati si dornici sa dea ceea ce au mai bun. Totusi, angajamentul acesta fat se naste atunci cand angajatii au parte de anumite avantaje, de beneficii care ii motiveaza sa ridice rezultatele muncii lor la cel mai inalt nivel. In caz contrar, atunci cand angajatorul nu intelege importanta acestor beneficii, se intampla exact opusul: angajatii devin demotivati, nu mai muncesc cu atat de mult spor, iar productivitatea scade.

Pentru ca in multe dintre articolele noastre am vorbit despre lucrurile care ii fac pe angajati sa fie multumiti la locul de munca, ne-am gandit ca ar fi util sa facem si o trecere in revista a aspectelor care ii demotiveaza. Acestea au drept cauza, cel mai adesea, strategii de management mai putin orientate catre oameni, lipsa de experienta in ceea ce priveste lucrul cu personalul sau concentrarea atentiei liderilor si sefilor de echipa pe alte aspecte. Asadar, uneori poate chiar fara sa isi dea seama, lideri sau manageri cu experienta in gestionarea unui business pun pe plan secund un aspect important: resursa umana.

Lipsa de viziune si nesiguranta

Banii nu reprezinta intotdeauna cel mai important aspect atunci cand vine vorba de motivatia angajatilor. Oamenii isi doresc, de cele mai multe ori, sa aiba o viziune clara in ceea ce priveste posibilitatile de dezvoltare a carierei si crestere in cadrul organizatiei. In lipsa unei astfel de viziuni, angajatilor le este greu sa isi stabileasca obiective pe termen lung si sa munceasca pentru a ajunge la tintele stabilite. De aici ia nastere un alt aspect care ii demotiveaza pe angajati, si anume nesiguranta locului de munca. Atunci cand nu stiu incotro se indreapta cariera lor, ei pot ajunge sa se intrebe in ce masura pot spera sa ramana pentru o perioada indelungata in organizatie.

Programele de training si dezvoltare a cunostintelor sunt lucruri care cresc nivelul de motivatie si angajamentul fata de companie. Angajatii vor aprecia oportunitatile de invatare si le vor privi ca pe o deschidere a organizatiei la a-i oferi posibilitatea de a se dezvolta in interior, de a progresa. La polul opus, stagnarea, lipsa progresului, efectuarea acelorasi sarcini si neacordarea sansei de a prelua noi responsabilitati sunt aspecte care il pot face pe un angajat sa creada ca nu exista loc sau sanse ca el sa creasca in interiorul acelei organizatii.

Subestimarea si leadershipul defectuos

Orice angajat care face eforturi pentru a fi productiv, care isi da silinta sa fie mereu peste medie, se asteapta sa fie apreciat. Atunci cand meritele nu ii sunt recunoscute si apreciate pe masura stradaniei, el va incepe sa isi piarda entuziasmul si energia. De aceea trebuie sa existe un sistem de recompensare a rezultatelor bune, fie doar si prin recunoasterea lor. Chiar daca organizatia nu isi permite sa acorde bonusuri de performanta consistente, meritele angajatilor constiinciosi merita rasplatite fie doar si cu vorbe bune sau cu transmiterea unor comunicari publice de apreciere si felicitari.

Motivatia personalului vine si din atitudinea oamenilor cu care se inconjoara la locul de munca. Astfel, un leadership defectuos, cu o atitudine negativa, care nu este apropiat si orientat catre oameni, ii va determina pe membrii echipei sa se simta demoralizati. In egala masura, conflictele, lipsa comunicarii deschise si a dezbaterilor productive sunt lucruri care ii vor face mereu pe angajati sa se intrebe daca merita sau nu sa isi mai exprime parerea. Recomandat ar fi sa se incurajeze feedbackul si, in egala masura, angajatii sa fie constant tinuti la curent cu noutatile din cadrul organizatiei, astfel incat sa se simta inclusi.

Asadar, sa nu uitam ca una dintre cele mai importante resurse de care dispune o organizatie sunt oamenii si ca, de fiecare data cand acestia nu sunt indeajuns de motivati, intregul business poate avea de suferit.

ECHIPA BIA HR 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.